SUZAN-BAREMAN---scherm-84

Doorontwikkelen in 2024

Blog door Suzan Bareman

Twee jaar geleden begon ik voor mezelf. Het was de grootste sprong in het diepe ‘ever’ en wat voelde ik mezelf stoer… maar ook een ‘enorme puppy’ als starter. Ik wist wel wat ik wilde: aan de slag met organisatiestructuren, samenwerkingen en datgene wat ik miste: werkgeluk!

Hoe dan?

 

Die vraag heb ik mezelf heel vaak gesteld. Ik wist dat het goud in cultuur en samenwerking zit en elke keer ging ik daarmee aan de slag, puur op gevoel én samen met de kennis die ik de afgelopen jaren had verzameld. En wat voelde het goed, voor mij en voor de ander! Stroeve samenwerkingen en processen gingen weer lopen. Een negatieve sfeer draaide om naar hechte teamverbanden. Resultaten van afdelingen gingen omhoog. En mooiste van al: het werkgeluk steeg.

 

​​​​​​​Een tikkeltje ongeduldig
Supermooi. Niks meer aan doen, zou je zeggen. Maar tegelijkertijd voelde ik ook dat het professioneler moest. Dus, hop, aan de slag daarmee! Alleen, mijn valkuiltje: ik heb wel eens de neiging om erg snel te willen gaan. Verschillende businesscoaches remden me af ‘rustig aan Suzan, heb geduld’, maar ik wilde door en ging op zoek naar hulp. Die vond ik bij o.a. Arrangé en Renske van Kollenburg. Ze gaven me fijne opdrachten en filterden de rode draad uit mijn blogs en klantverhalen. Mijn aanbod kreeg steeds meer vorm. Het was een heel proces, waarbij ik mocht vertrouwen op mijn innerlijke wijsheid en het inzicht wat ik kreeg d.m.v. human design in mijn leerstijl.

Met als resultaat: een 3-fasen aanbod
Ik bied cultuur-, structuur- en organisatievernieuwing. Dat doe ik voor organisaties die stroeve processen soepeler willen maken, een negatieve sfeer willen omdraaien, de samenwerking willen bevorderen of resultaten willen verbeteren. In welke branche een organisatie zit, maakt niet uit. Ik kom niet vertellen ‘hoe’ ze hun werk inhoudelijk moeten doen, er is al zoveel kennis aanwezig, maar vertel hun over zichzelf, de ander en hoe je elkaar beter begrijpt, complimenteert en versterkt. De oplossing ligt namelijk in het individu, het team en passend leiderschap. Ik maak het slechts concreet. Dat doe ik in drie fasen:
​​​​​​​

SUZAN-BAREMAN---scherm-44
 1. We doen het samen
  In deze fase houd ik individuele- en groepsgesprekken, doe ik onderzoek, voer ik analyses uit en geef ik advies. Na dit advies kunnen organisaties zelf aan de slag of kunnen ze de vervolgfase in. Het voorstel komt voort vanuit de medewerkers zelf: bottom up!

   
 2. Van verlangen naar vernieuwen
  In deze fase begeleid ik de individuen, het team en het management in hun ontwikkeling en ben ik de aanvoerder die het proces begeleid. Dit is per organisatie verschillend, de aanpak wordt op maat én samen, passende bij de visie en kernwaarden van het bedrijf, vormgegeven.

   
 3. Borging
  Mijn advies is om twee keer per jaar een opfrismoment in te plannen om te kijken hoe men ervoor staat en wat eventueel nog bijgesteld kan worden. Echter, deze fase kan op verschillende manieren ingezet worden, geheel in afstemming met de organisatie. De grootste valkuil is om deze stap te laten vervallen. Het is aan mij om mijn klant te overtuigen van de waarde.

Samen: de klik en wederzijds vertrouwen
Niet alleen voor mijn klanten heb ik meer duidelijkheid gecreëerd, ook voor mezelf. Waar ik voorheen op bijna alles en iedereen ‘ja’ zei, maak ik nu bewuste keuzes. Bijvoorbeeld in wie wel/niet mijn klant mag worden. Zo, dat klinkt streng! Maar ik ziet het juist positief: ik wil echt de klik en wederzijds vertrouwen voelen. Alleen samen kunnen we echt iets teweegbrengen.

Specifieke expertise: tóch kinderopvang en onderwijs
Daarnaast dacht ik twee jaar geleden dat ik de branche van kinderopvang, waarin ik jarenlang als manager actief was, wel gezien had. Niets bleek minder waar, want inmiddels komt een groot deel van mijn opdrachtgevers juist uit die hoek. Waar ik mezelf altijd hard voor heb gemaakt is het ontschotten tussen kinderopvang en onderwijs, gezien mijn lopende opdrachten is hier meer behoefte dan ooit aan. Verbinden en transformeren: wat een energie geeft dat

Opnieuw startende
Terugkijkend op 2023 kan ik dus stellen dat mijn bedrijf weer flink gegroeid is. Maar ben ik al een volwassen ondernemer? Nee, voor mijn gevoel zeker niet! Want naast het bestaande aanbod ben ik ook bezig met nieuwe ontwikkelingen (waarover later meer). Ik ben dus opnieuw ‘startende, maar dan in doorontwikkelen’ en heb ontzettend veel zin in de volgende stap. Inmiddels heb ik een fantastisch team om me heel verzameld van experts die me ondersteunen in marketing/ communicatie, administratie en op beleidsvlak. Maar ook bij het begeleiden van individuele trajecten van particulieren. Mede dankzij hen ben ik klaar voor de doorstart. Laat maar komen!

Dankbaar

Wat een geluksmomentjes heb ik afgelopen jaar mogen voelen. En wat ben ik dankbaar voor al mijn opdrachtgevers. En weet je waar ik echt heel blij van kan worden? Als mensen via mond-tot-mond-reclame bij mij terechtkomen. ‘Ik hoorde van die en die goede berichten over jou.’ Dát is zó supertof om te horen! Ik help hen, maar zij helpen ook mij. Zonder hen stond ik niet waar ik nu sta.

Ik wens je een fantastisch mooi 2024.

 

SUZAN-BAREMAN---scherm-80
Logo Symplistic

Je wordt doorgestuurd

Je wordt doorgestuurd naar een andere pagina.